Activitatea de inchirieri masini este incadrata legal pe baza legii nr. 38/2000 privind transportul in regim taxi si in regim de inchiriere. Noi va prezentam in continuare cele mai importante alineate ale acestei legi.
Transportul de persoane in regim de inchiriere este definit ca fiind un transport executat cu ajutorul unui autoturism pus la dispozitia unui client, pe baza unui contract de inchiriere masini, cu titlu oneros, cu conducator auto sau fara, tarifat la zi, cu plata anticipata a prestatiei contractate, pe baza de documente. (art.6, punct (y).
Conform articolului 4, alin.2 a legii amintite, transportul de persoane in regim de inchiriere face parte din categoria serviciilor publice, sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Autoritatea Rutiera Romana. De altfel, operatorul de transport in regim de inchiriere are un statut legal special si este definit ca o persoana juridica, autorizata conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului cu nr. 44/1997 privind transporturile rutiere.
Costul transportului persoanelor in regim de inchiriere se stabileste, conform art. 5 alin (2). Mai concret se determina prin calcularea tarifului pe distanta si/sau timp sau in functie de durata contractului de inchiriere a masinii de catre client. Plata serviciului de transport in regim de inchiriere se realizeaza pe baza documentelor fiscale cu regim special, conforme cu contractul de inchiriere masini incheiat cu transportatorul.
Este foarte important de retinut faptul ca este interzisa activitatea de transport persoane in regim de taxi folosind o masina inchiriata. Pentru activitatea de transport in regim de inchiriere este strict interzisa folosirea statiilor radio de emisie-receptie sau aparate de taxat. Clientul va fi nevoit sa suporte, in cazul inchirierii autoturismului fara sofer, toate costurile in legatura cu carburantii, taxele de drum si taxele de parcare. La momentul executarii transportului, la bordul masinii trebuie sa existe: licenta de transport, documentul fiscal justificator pentru modul de plata al intregului transport, contractul de inchiriere masini incheiat intre operator si client, asigurarea vehiculului si pentru client, precum si certificatul de inmatriculare cu talonul de valabilitate in ceea ce priveste inspectia periodica.
Societatea de inchirieri masini este obligata sa puna la dispozitia clientului un autoturism in stare de functionare tehnica optima efectuarii unui transport decent, avand asigurarile auto valabile pe parcursul contractului de inchiriere masini. Ca mijloace de recunoastere, autoturismul trebuie sa prezinte atat pe parbriz cat si pe luneta, cate un ecuson cu textul “Rent a Car”, care este asigurat contra cost de catre Autoritatea Rutiera Romana, concomitent cu acordarea licentei de executie pentru vehicul.
Activitatea de inchirieri masini din Romania trebuie incadrata intr-un cadru legal pentru a se stabili in mod clar care sunt regulile jocului, dupa cum ar spune economistii. Aceste reglementari ajuta atat operatorul de inchirieri masini cat si potentialul client sa-si cunoasca in parte drepturile si obligatiile. Compania noastra de inchirieri masini considera ca fiind foarte important ca viitorii nostri clienti sa fie pe deplin informati in legatura cu cadrul in care se desfasoara serviciul oferit de noi. Pe langa expunerea acestor legi, va invitam sa accesati si pagina “Termeni si conditii” pentru a va documenta asupra conditiilor pe care trebuie sa le indepliniti pentru a inchiria o masina. Expunerea tuturor acestor conditii si reglementari legale nu poate conduce decat catre o colaborare de succes.
Articole recomandate - Inchirieri masini, Romania.